Oma kuva
Tässä blogissa mennään isosveitsinpaimenkoira Iitun ja Mantan sekä amerikanstaffordshirenterrieri Masin tassunjäljillä..

sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Paimennus harjoituksia / Herding excercise



Vuosi sitten saimme ensikosketuksen paimennukseen. Iitun tyylinäyte oli erittäin intohimoinen, vauhdikas, ei ehkä niin älykäs kuin näyttävä veto..
Vesan kysellessä innokkaita paimenoppilaita jätinkin ensin Iitun ilmoittamatta.. kun sitten toistamiseen tuli viesti jossa kerrottiin että muutama koira puuttui vielä jotta paimennus ylipäätään järjestetään, päätin että mukana ollaan!

Huomasin että Iitun kierrokset alkoivat välittömästi nousta kun lampaat oli bongattu takaboksista... Lampailla/paimennuksella näyttää olevan Iituun aivan erityinen vaikutus. Tällaista innostuksen tasoa ei olla nähty ennen eikä jälkeen näiden harjoitusten.. Hienoa että intoa riittää, huono puoli on se että "meidän kiltti pikku Iitu" muuttuu intohimoiseksi, käskyille kuuroksi eläimeksi jonka ohjaus mahdollisuudet ovat samaa luokkaa  kuin ratittomassa Ferrarissa..

Kuinkas ollakkaan kouluttaja muisti Iitun vedot edellis syksyltä...
Lampaiden turvallisuuden ja yhteyden saamiseksi korkeassa vietissä olevaan koiraan sovimme että ensimmäisessä harjoituksessa Iitua ohjaa kouluttaja. Kouluttaja käytti apunaan paimensauvaa/keppiä jolla yli-innokasta Iitua ohjattiin pysymään oikealla paimennus paikalla, lampaiden takana.

This was our first contakt to the sheep. Quilissbeth was so anctious in the start, that our trainer showed how to handle a dog. 

Kouluttajan mielestä Iitussa olisi hienoa potentiaalia työkoiraksi. Hän kehui Iitun itsevarmuutta ja fyysistä tasoa sekä toimintakykyä ilman ihmisen tukea. Kunhan innokkuus saadaan kanavoitua oikein Iitusta olisi hänen mielestään vaikka mihin..

Seurasin kouluttajan otteita ja menimme hetkeksi levähtämään ja treenaamaan seuraavaa vetoa varten..

Nyt lähestyimme jo aitausta huomattavasti rauhallisemmin, käskyn alaisena.

So now it is time for the second round. 

..ja Kiitos saatujen vinkkien, toinen veto olikin jo huomattavasti edellisiä parempi! :)


carefully,, carefully,, and it was nice to see that Quilissbeth was working in right way and she was listening the handler.


Kouluttaja kehui kuinka nopeasti Iitu hoksasi mitä siltä pyydettiin ja pysyi vain pienillä ohjauksilla lampaiden takana. Kuulokin oli palautunut ja Iitu muisti ottaa ohjaajaankin kontaktia.

Kouluttaja tuumi että hiukan kiinnostaisi vielä kokeilla mihin Iitusta olisi kolmannella kerralla.. Päätimme kuitenkin lopettaa harjoitukset tähän onnistumiseen, mutta kyllä jäi minuakin kiinnostamaan mihin seuraavalla kerralla pystyisimme...?!?

Cavakin oli mukana pellolla mutta toipilaan jalan vuoksi ei vielä päässyt tositoimiin. Kuten ilmeestä näkyy, lampaat kiinnostivat mutta vähintään yhtä paljon kiinnostivat myös toiset koirat ja ihmiset. Cava rauhoittui myös makailemaan ja seuraamaan toimintaa - toisin kuin kaverinsa..

Kassiopeia was very eager to try herding, but her leg is still healing. But it was wery actionful day for her. A lot of new dogfriends, sheep and a lot of new experiences.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogiarkisto