Oma kuva
Tässä blogissa mennään isosveitsinpaimenkoira Iitun ja Mantan sekä amerikanstaffordshirenterrieri Masin tassunjäljillä..

maanantai 22. syyskuuta 2014

Jalostustarkastus ja rotumääritelmäpäivä 21.9.2014



Sunnuntai aamusella Koiviston Kestikievarin pihapiirissä Sastamalassa oli mukavaa tohinaa kun parikymmentä tiedon, keskustelun ja tulosten nälkäistä grosse harrastajaa/kasvattajaa/kiinnostunutta kokoontui yhteen.

Kestikievarin upea, idyllinen pihapiiri sai jo useamman meistä miettimään ostotarjouksen jättämistä..

Mutta asiaan! Ulkomuototuomari, berni kasvattaja, Satu Ylä-Mononen oli lupautunut luennoimaan grossejen rotumääritelmästä ja sen jälkeen oli luvassa jalostustarkastus.

Luento alkoi sennenkoirien historiasta ja siitä edettiin rotumääritelmän mukaisesti käyttötarkoituksesta kohti hylkääviä virheitä.



..sivu ja toinenkin täyttyi muistiinpanoista..
Tässä joitain poimintoja...

...Grosse on Aina pykälää Isompi kuin berni,
   aina pykälää Vahvempi kuin berni...

                                                      ...isosveitsinpaimenkoira, paimenkoira -sana nimessä                                                                         on käännösvirhe..

..ehkä suurin onglema on että koirat ovat liian kevyitä.. 

                          ....haasteena että kuono lyhenee...
                                                                  
                                                               ...narttu on pienennetty versio  uroksesta - ei kevyempi..

...koirista on tullut terävämpiä, huomioitava jalostuksessa..

                            ...pieni rotu lukumääräisesti, ei ole varaa tehdä kompromisseja! 

    ....näin pienessä populaatiossa saisi olla vain yksi pentue nartulla. Samaa yhdistelmää ei      
       myöskään tulisi uusia.. 

                                                 ...amatööri valitsee pennun värien perusteella...


Kuuntelijakunta keskittyi tarkkavaisesti luentoon..


..joidenkin aiheiden poikiessa kysymyksiä ja keskustelua. Ainakin Sadun esittelemä "Horror Gallery" sai aikaan ihmetystä ja toteamuksia "Tanskandogiksi olisi kelpo yksilö".. "Ei hassumpi ajokoira"...

Luennon jälkeen nautittiin Kestikievarin maukkaasta lounaasta ja pohdittiin mahtaako kaiken ruotimisen jälkeen jalostustarkastukseen uskaltautua enää yksikään koira.. (Satu muistutti että ihanneyksilöä ei ole vielä syntynytkään.. kyllä siitä komeastakin se kolo löytyy..).

Jalostustustarkastus aloitettiin luonnetestiradalla. Kepollekin löytyi koirauran CV:n merkittävin rooli pöntön kolistajana. ;)


..ja tämän jälkeen mitattiin jokaisen koiran säkäkorkeus ja koira arvosteltiin huomattavasti tarkemmin kuin näyttelyissä.







Oli todella mielenkiintoista ja opettavaista päästä heti luennon jälkeen seuraamaan jalostustarkastuksia ja nähdä käytännössä ne "varvasahtaat liikkeet", "päivän parhaat käpälät", "liian pyöreät silmät" jne.




Kaiken kaikkiaan Satu piti tarkastettujen koirien laatua erinomaisena. Joitakin varautuneita yksilöitä oli myös mukana ja tähän hän kehotti kiinnittämään huomiota jalostusvalinnoissa.

KIITOS! Hieno, opettavainen, mukava päivä!! :)





2 kommenttia:

  1. Täältä mä tunnistin Cavan ja Iitun nimen ruokapöydässä ;p ! Kivasti kirjoitettu päivästä, mekin tykättiin vaikka sitä koiraa ei vielä olekkaan. Mutta paljon opittiin eikä olisi kannattanu kyllä missata!

    VastaaPoista
  2. Oli mukava tutustua! :) ..niinhän se menee meidänkin jutuissa.. On Cavan ja Iitun emäntä, Martan mamma ja Rokin henkilökunta.. ;)

    VastaaPoista

Blogiarkisto