Oma kuva
Tässä blogissa mennään isosveitsinpaimenkoira Iitun ja Mantan sekä amerikanstaffordshirenterrieri Masin tassunjäljillä..

lauantai 30. tammikuuta 2016

Suomen Sveitsinpaimenkoirat / Terveysluento 30.1.2016



"Tiedätkö, tunnetko, onko koirallasi nivelrikkoa, nivelvaivoja tai ristisideongelmia?" 

-kysymys sai tuvan täydeltä kiinnostuneita Sennen ihmisiä kokoontumaan Tuomarikartanon Vinttikoirakeskukseen kuuntelemaan Univet Tammiston eläinlääkäri (erikoistumisalueena ortopedia, luukukirurgia mm. murtumaleikkaukset, polvien ristisideleikkaukset TTA- rapid, TPLO- ja ekstrakapsulaarisella menetelmällä) Ari Suhosta.

Luennolla kuulimme mm. ristisidevammoista, korjausmenetelmistä ja nivelrikoista. Yleisö oli aktiivista ja keskustelu polveili värikkäänä. Varsinkin korjausmenetelmät kirvoittivat useita kysymyksiä ja omakohtaisia kokemuksia. Iitun polvihan/rispautuneet ristisiteet operoitiin 2012 ekstrakapsulaarisella leikkauksella (nivel stabiloitiin siimoilla) ja uusien tutkimuksen valossa voin todeta että meillä on näköään joskus ollut onneakin matkassa.. Tämä menetelmä on toipumisennusteltaan huomattavasti huonompi kuin nykyisin enemmän käytettävät osteotomiatekniikat. Varsinkin isoilla koirilla on merkittävä riski että siima pettää ennenkuin polvi on stabiloitunut. Luennoiva lääkärikin oli "päässyt" parsimaan useampia vanhemmalla tekniikalla operoituja koiria.. TPLO ja TTA tekniikoilla tehdyissä korjauksissa nivel saadaan aktivoitua aikaisemmin ja kompilikaatioita ilmenee vähemmän.
No näin, kehitys kehittyy..





Päällimmäisiä hajatuksia luennolta..

...Etummaisen ristisiteen akuutti repämä on Hyvin harvinainen - Se on rappeamasairaus...

     ....jalostus..   ...reisiluun ja sääriluun kulma lähestyy oikokulmaa (180°) epänormaali rakenne - alttius risiside vammoille.. ..toisaalta myös ylikulmautuminen altistaa ristiside vammoille..

..sairas koira ei istu kunnolla vaan pitää istuessaan (kipeää) jalkaa suorassa/ojentaa sivulle..

                          ...kivutonta ontumaa Ei ole...

               ..maailmalla trendi että riskirodut kuvataan 4-5 kk iässä kasvuhäiriön löytämiseksi..




Keskusteltiinpa luennolla myös siitä mihin saakka operoidaan / milloin on päästetty kaveri pois kivuista / onko kolmijalkainen koira ok?.. 
Yksi kertoi että ensimmäisen koiran kanssa olisi matkustanut vaikka merien yli hakemaan hoitoa.. Nykyisin (tunteiden lisäksi..) päätöksessä painaa realiteetit..
Toinen oli puolestaan päästänyt pilven reunalle kamun jonka hermorakenne ei olisi kestänyt leikkauksen jälkeistä vaativaa kuntoutusjaksoa (arka koira joka oli säikkynyt normielämän tilanteita, kuntoutus ympäristössä johon oli tulossa vielä rakennustyömaa olisi ollut koiralle muutoinkin koettelemus)..

Niinpä.. vaikeita ja raskaita asioita joita meistä jokainen varmasti pohti mielessään..

Mutta ei luento näin syvissä ja tummissa vesissä suinkaan pitkään kahlannut! 

Näimme myös rohkaisevia videoita koiran toipumisesta TPLO, TTA leikkausten jälkeen sekä CT+juoksumatto -yhdistelmällä kuvattuja pätkiä joista pystyi todentamaan ko. leikkausten eron vrt. polven reisi- ja sääriluun liike. Mielenkiintoista! 

Nivelrikkoisen koiran hoidossa tärkeimpiä asioita on painonhallinta. ..mutta olipa yksi asiakas saanut luennoitsijammekin sanattomaksi.. Ohjeet kuullessaan omistaja oli todennut:

" Sen karma on olla tässä elämässä pullukka!"

Onnetar suosi arvonnassa. :) 


Suomen Sveitsinpaimenkoirien ensimmäinen terveysluento oli onnistunut! (..ja tarjoilut olivat herrrkulliset..) 
Tilaisuuden lopuksi Natalia pyysi palautetta luennosta ja Mistä aiheista luentoja halutaan jatkossa? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti