Oma kuva
Tässä blogissa mennään isosveitsinpaimenkoira Iitun ja Mantan sekä amerikanstaffordshirenterrieri Masin tassunjäljillä..

lauantai 2. elokuuta 2014

Kauhea kasvain / Terrible tumor

..sen piti olla vain harmiton patti.. Paljon vauhtia, mukavasti massaa ja vähän järkeä.. Mihin lie kolauttanut jalkansa metsässä juoksessaan.. Eläinlääkärimmekin huomasi patin Cavan jalassa ja virallisissa kyynärkuvissakin patti näkyi kuvien alaosassa. Hänkään ei pitänyt pattia tarkemman tutkimisen arvoisena vaan ehdottikin ettemme tekisi patille toistaiseksi mitään - seurataan..

Patti ei haitannut Cavan menoa millään tavalla joten näin jatkettiin eteenpäin pari kuukautta. Sitten patti näytti kasvavan, muuttavan muotoaan ja Cava alkoi ontua. Soitto eläinlääkäriin ja patista otettiin ohutneulanäytteet.

The tumor before surgery. According to the pathologist  first results - no serious changes. However, we decided to remove the lump "just in case"..

Olimme juuri palanneet Viron turneelta kun eläinlääkäriasemalta soitettiin ohutneulanäytteiden (2 kpl) tuloksista. Patologin lausunnon mukaan näytteistä (2 kpl) löytyi lähinnä rasvasoluja ja hyvänlaatuiseen muutokseen viittaavia löydöksiä. Koska patti oli kuitenkin alkanut vaivaamaan sovimme että tuomme Cavan seuraavana päivänä leikkaukseen, poistetaan nyt "varmuuden vuoksi" tuo kiusankappale pois.. 


Surgery day 23.7.2014.

Ohutneulanäytteet ottanut eläinlääkäri oli aseman nuorimpia mutta hän kertoi että leikkauksen tekee kokeneempi kolleega, hän avustaisi leikkauksessa. Jätimme Cavan eläinlääkärien hoivaan ja sovimme että meille soitetaan kun Cava on herännyt ja haettavissa.

Olimme kerinneet olla kotona jonkin aikaa kun puhelin soi - kovin aikaisin, Cavahan piti olla vasta myöhemmin iltapäivällä haettavissa.. 

"..kasvain on kasvanut hermopunoksen ympärille..lihaskalvon alle..osin lihaksiin.. Kasvain jatkuu luun pintaan saakka.. Kasvutavan vuoksi emme pystyneet poistamaan sitä kokonaan.. Poistimme niin paljon kuin oli mahdollista.. Saimme säästettyä jalan hermon mutta jalka ei välttämättä toimi, ainakaan heti, kunnolla.. Lähetämme patologille uuden koepalan.. Vaikuttaa pahanlaatuiselta.. Arvioidaan kun patologin tulokset tulevat onko jatkotoimenpiteet mielekkäitä.. 

Soitamme uudestaan kun Cava on haettavissa."

EI......
Senhän piti olla harmiton patti.. Miksi juuri Cava.. Vihaa elämän epäreiluutta vastaan.. Kyyneleitä..kyyneleitä..

Onneksi Jari oli mukana noutamassa Cavaa kotiin, kuuntelemassa hoito-ohjeet jotka saimme toki myös kirjallisena. Minulla oli vain yksi päämäärä - Haetaan tyttö kotia..

Immediately after the surgery.. A strong painkiller patch on the side, the wound leaked a lot.. ..it is serious .. The tumor is spread.. :(     
Leikkaushaavasta runsaana vuotanut kudosneste sai tilanteen näyttämään entistä pahemmalta.. Ensimmäiset yöt leikkauksen jälkeen nukuin sohvalla, Cavan vieressä. Hyvä valinta jotta pystyin öisin rauhoittamaan vahvassa lääkityksessä hortoilevan potilaan takaisin pedilleen.. 
Vahva Norspan -kipulääkelaastari kyljessä olisi tainnuttanut varmaan norsunkin.. Pikkaisen hitaalla välityksellä mentiin ensimmäiset päivät. Mutta jalka toimi (tottakai kipeä) ok ja Cavan mielestä heti seuraavana päivänä leikkauksesta olisi voinut jo pistää ulkona ranttaliksi.. 

Huoh.. Nuori, energinen, 45 kg koira + ohjeistus liikunnan vähäisestä määrästä, hyppimisen ja riehumisen estäminen = Emännän harmaantuminen ja todellinen hermoromahdus riski..

Young dog and instructions to keep the dog as calm as possible .. Is that possible?

Olosuhteisiin nähden (massiivinen kasvaimen poisto, 10 tikkiä jalassa) leikkauksesta toipuminen lähti käyntiin varsin hyvin. Liian aikaisin itsekseen tippunut dreeni aiheutti leikkaushaavaan nesteen kertymistä ja seuraava eläinlääkärikäynti tehtiinkin jo viikko leikkauksen jälkeen. 

One week after surgery.. In the veterinarian, again.. Removing fluid from the the wound. 

Jalasta poistettiin nestekertymä ja ihoon tehtiin viillot joista kudosnesteen pitäisi vuotaa jatkossa pois. Täytyy ihmetellä kuinka luottavaisesti, häntä heiluen, Cava jälleen klinikalle asteli... 

Viimeisin puhelu eläinlääkäriltä tuli perjantaina. "Onko hyvä hetki, soittelen patologin tuloksista".. 

"Patologin mukaan uudemmastakaan näytepalasta ei löytynyt kuin lähinnä rasvasoluja ja hyvänlaatuisia muutoksia.. ..mutta kasvaimen muodon ja kasvutavan vuoksi kasvainta ei voi pitää kuitenkaan hyvälaatuisena.. ..emme ole ikinä aiemmin nähneet vastaavanlaista.. Kuitenkin tämän tuloksen myötä voimme harkita lisätoimenpiteitä.. Emme pysty antamaan ennustetta.."

Hämmentävää.. Hyvin hämmentävää..

Kerroin että missään tapauksessa emme tule alistamaan Cavaa mittaville leikkauksille ja toipumisille. Seuraamme kuinka Cava toipuu tästä leikkauksesta ja mietimme ovatko jatkotoimenpiteet tarkoituksenmukaisia. Varaamme ensi viikolle ajan tikkien poistoon ja mietimme yhdessä lääkärin kanssa jatkoa..

..niin kauan kun on kivutonta, elämänhaluista, hyvää elämää.. on toivoa. 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogiarkisto